Śliwa domowa, węgierka

Śliwa domowa, węgierka (Prunus domestica)

© Branko Srot – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (4).

Śliwa domowa, węgierka (Prunus domestica) to gatunek drzewa owocowego z rodziny różowatych. To mieszaniec tarniny i ałyczy. Znanych jest około 2000 odmian.

Wybrane podgatunki i odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL

Nie występuje w naturze. Pochodzi prawdopodobnie z Kaukazu. Bardzo często węgierka jest spotykana w uprawach z uwagi na smaczne owoce - śliwki.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od kwietnia do maja. Drzewo to jest wrażliwe na mróz. Podłoże może być gliniaste.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 10 m.

Liście są pomarszczone, mają długość do 8 cm, odwrotnie jajowate, ogonkowe.

Kwiaty są białe.

Owoc jajowaty, najczęściej fioletowy, o długości około 3 cm, u niektórych odmian wielkości nawet małego jabłka. Oprócz fioletu, mamy jeszcze owoce zielonkawe, żółte, czerwone i granatowe.

Ochrona i zagrożenia DD

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku.

Ciekawostki

Drewno śliwy jest wykorzystywane w meblarstwie.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie śliwa domowa.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyGleba lekko kwaśna.
pH 5.5-6.5
Właściwości glebyPodłoże żyzne, średnio przepuszczalne, w przypadku mirabelki gliniaste.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
Czas uprawyWieloletnia.
NawożenieStosujemy nawozy organiczne.
PodlewanieWskazane, szczególnie w okresie suszy.
MrozoodpornośćŚliwa przemarza w zimie, szczególnie podczas srogich mrozów.
PrzycinanieZnosi dobrze.
StanowiskoNasłonecznione, osłonięte od wiatru.
Choroby i szkodnikiSzarka śliwy, rak drzew owocowych, torbiel śliwek, mszyce.
Dodatkowe informacjeŚliwę należy prześwietlać. Nie ścinamy grubych konarów.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina przyprawowa i lecznicza.
Zastosowanie terapeutyczne
  • niestrawność
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Śliwki można jeść na surowo, przygotowywać z nich przetwory takie jak kompot, dżem, powidła. Nadaje się jako dodatek do mięs. Ze śliwek można wytwarzać śliwowicę i innych alkoholi. Owoc śliwy ma także lecznicze właściwości. Działa przeczyszczająco. Z pestek wytłacza się olej. Pestki śliwek zawierają witaminę B17.
Przyjmowana postać
  • nalewka
  • postać surowa, produkt spożywczy
SurowiecOwoce.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2019-10-06, GAT-5292
Data aktualizacji artykułu: 2024-11-02




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.