Smardz jadalny

Smardz jadalny (Morchella esculenta)

© tomasztc – stock.adobe.com

Smardz jadalny (Morchella esculenta) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny smardzowatych, zmienny w kształcie. znamy wiele odmian. Ma przyjemny, korzenny zapach. Wyśmienity w smaku.

Występowanie i środowisko PL

Związany jest z wilgotnym środowiskiem. Rośnie w lasach, parkach, na łąkach, zwykle nad brzegami rzek. Lubi towarzystwo jesionów, wiązów, owocowych. W lasach iglastych spotykany rzadko.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od kwietnia do czerwca.

Morfologia i anatomia

Główka ma 3-7 cm szerokości i 3-10 cm wysokości. Cały owocnik ma 6-20 cm wysokości. Trzon ma 2-9 cm długości.

Główka jest brązowo-żółta, z głębokimi jamkami, przypominająca nieco plaster pszczeli.

Miąższ jest białawy, przypominający nieco strukturą wosk, kruchy.

Trzon białawy, chropowaty z wierzchu, często bruzdowany w dolnej części.

Cały owocnik jest pusty w środku.

Podobne gatunki

Inne, jadalne smardze. Niestety nieuważny grzybiarz, szczególnie początkujący może pomylić smardze ze śmiertelnie trującą piestrzenicą kasztanowatą. Smardz nigdy nie przypomina wyglądem mózgu, a piestrzenica tak.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Smardz jadalny
Morchella esculenta

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste

Kształt: inny

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
IV V VI
Inne cechy

Główka jest brązowo-żółta, z głębokimi jamkami, przypominająca nieco plaster pszczeli. Nie przypomina mózgu. Miąższ jest białawy, przypominający nieco strukturą wosk, kruchy. Cały owocnik jest pusty w środku

Piestrzenica kasztanowata
Gyromitra esculenta

Smak: brak danych

Zapach: orzechowy

Zdatność: śmiertelnie trujący

gatunek śmiertelnie trujący

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: inny

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
III IV V
Inne cechy

Główka w kształcie pofałdowanej jak mózg struktury ma brązową lub czerwonawą barwę. Miąższ jest białawy, kruchy, o konsystencji wosku. Trzon jest biały, dość nieregularny, początkowo pełny, potem pusty w środku.

Smardz stożkowaty
Morchella conica

Smak: brak danych

Zapach: brak

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
łąki

lasy iglastełąki

Kształt: inny

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
IV V
Inne cechy

Główka najpierw szarobrązowa, potem szaroróżowa, ciemnobrązowa i żółtobrązowa. Zwykle jest zaostrzona w górnej części. Główka żeberkowana, z jamkami, nie przypomina mózgu.


Rozmnażanie

Zarodniki żółtobrązowe.

Ochrona i zagrożenia

Gatunek podlega w Polsce ochronie częściowej.

Ciekawostki

Grzyby co roku pojawiają się w tym samym miejscu.

Niektóre osoby źle tolerują smardze.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników smardza jadalnego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014

© medianauka.pl, 2021-02-14, GAT-639011




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.