Soczewica jadalna

Soczewica jadalna (Lens culinaris)

© Nicolette Wollentin – stock.adobe.com

Soczewica jadalna (Lens culinaris) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych, do niedawna częsta w uprawach dla smacznych ziaren. Ma zastosowanie podobne jak groch.

Oto wybrane odmiany:

'Black Beluga' - soczewica czarna, rzadko uprawiana odmiana pochodząca z Azji.

'Green Giant' - soczewica zielona, azjatycka odmiana.

Występowanie i środowisko PL

Roślina pochodzi z Azji.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od maja do lipca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 10-30(50) cm.

Liście są pierzasto-złożone. Listki wąskoeliptyczne.

Kwiaty są niebieskawe, drobne.

Owoc to strąk.

Nasiona to jadalne ziarna.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie soczewica jadalna.

Pokrewne gatunki roślin



Przepisy kucharskie



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2019-10-04, GAT-5355
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-12




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.