Soczewica jadalna

Soczewica jadalna (Lens culinaris)

© Nicolette Wollentin – stock.adobe.com

Soczewica jadalna (Lens culinaris) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych, do niedawna częsta w uprawach dla smacznych ziaren. Ma zastosowanie podobne jak groch.

Oto wybrane odmiany:

'Black Beluga' - soczewica czarna, rzadko uprawiana odmiana pochodząca z Azji.

'Green Giant' - soczewica zielona, azjatycka odmiana.

Występowanie i środowisko PL - obcy

Roślina pochodzi z Azji.

Kwitnie w okresie od maja do lipca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 10-30(50) cm.

Liście są pierzasto-złożone. Listki wąskoeliptyczne.

Kwiaty są niebieskawe, drobne.

Owoc to strąk.

Nasiona to jadalne ziarna.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Przepisy kucharskie


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie soczewica jadalna.

Parametry

Kolor kwiatów

niebieski kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2019-10-04, GAT-5355




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.