Soja owłosiona, soja uprawna, soja warzywna

Soja owłosiona, soja uprawna, soja warzywna (Glycine max)

© rustamank – stock.adobe.com

Soja owłosiona, soja uprawna, soja warzywna (Glycine max) to gatunek jednorocznej rośliny oleistej z rodziny bobowatych.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek rzadko spotykany w uprawach w Polsce, dziczejący przejściowo. Soja warzywna uprawiana jest w Azji i obu Amerykach. Gatunek pochodzi z Japonii i Chin. Wymaga stanowiska nasłonecznionego, ciepłego, wilgotnej i żyznej, próchniczej ziemi.

Morfologia i anatomia

Liście są zielone, złożone z trzech listków.

Kwiaty są motylkowate, w kolorze fioletowym.

Owoc to owłosiony strąk.

Nasiona są jadalne.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To najważniejsza roślina oleista w światowej produkcji.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

           Wysiew nasion soi, zaraz po przymrozkach.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Właściwości glebyGleba żyzna, próchnicza, dobrze przepuszczalna.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
StanowiskoNasłonecznione.
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażaniePrzez wysiew nasion.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina o leczniczych właściwościach.
Zastosowanie terapeutyczne
  • choroby układu krążenia
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Nasiona soi zawierają w sobie pełny zestaw aminokwasów. Są zatem wartościowym źródłem białka. To jeden z podstawowych produktów w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Przyjmowanie przez dłuższy czas soi może zapobiegać rozwojowi osteoporozy, raka piersi. Przyjmowanie białka sojowego w miejsce produktów pochodzenia spożywczego ma zbawienny wpływ na układ krążenia.
Przyjmowana postać
  • postać surowa, produkt spożywczy
PrzeciwwskazaniaKobiety z rakiem piersi powinny ograniczać produkty sojowe.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019

© medianauka.pl, 2020-02-04, GAT-5328
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-12




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.