Świnia domowa
© fotomaster – stock.adobe.com
Świnia domowa (Sus scrofa domestica) pochodzi od dzika. Udomowienie przebiegało w różnych rejonach świata. W Azji udomowienie nastąpiło 6000-7000 lat temu. Wyróżniamy wiele ras świni domowej. Należą do nich: świnia biała zwisłoucha, biała ostroucha, duńska, szwedzka "landrace", wielka biała polska, zwisłoucha świnia biała polska, świnia złotnicka, świnia puławska. Samica nazywana jest lochą lub maciorą, samiec - knurem.
Występowanie i środowisko PL
Świnie są hodowane na całym świecie.
Morfologia i anatomia
Osiąga ciężar ciała nawet 400 kg.
Pożywienie
Świnia zjada ziemniaki, zboże, mleko, rośliny zielone, siano.
Rozmnażanie
W ciągu roku można uzyskać 2 mioty. Locha po 110-114 dniach ciąży rodzi do 12 prosiąt. Maciora karmi je przez 7 tygodni. Młode świnie, czyli prosięta, osiągają dojrzałość płciową w wieku 5-6 miesięcy.
Ochrona i zagrożenia NE
Gatunek ten nie został jeszcze przypisany do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.
Ciekawostki
Wieprz to kastrowany samiec świni domowej.
Pokrewne gatunki ssaków
Powiązane quizy
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
- Alfred Brehm – Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
© medianauka.pl, 2013-03-17, GAT-359
Data aktualizacji artykułu: 2022-05-04