Szalotka

Szalotka (Allium ascalonicym)

© Irina Fischer – stock.adobe.com

Szalotka, cebula szalotka, czosnek askaloński (Allium ascalonicym) to gatunek rośliny z rodziny liliowatych, roślina uprawna o wielu odmianach. Odmiany o słomkowej łusce są łagodne w smaku. Odmiany o łusce brązowej są pikantne.

Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody

Jest w Polsce uprawiana jako warzywo. Ma mniejsze wymagania od cebuli i jest mrozoodporna. Wymaga gleby wilgotnej.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15-40(80) cm.

Kwiaty są niebieskofioletowy, liliowy, zebrane w kulisty baldach wraz z cebulkami.

Cebula ma niewielkie rozmiary, zwykle jest wydłużono, ale, w zależności od odmiany, może także mieć inny kształt.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zbiory i zastosowanie

Szalotka nadaje się do jedzenia na surowo, do sałatek i kanapek, marynowania. Jadalne są zarówno cebulki jak i szczypiorek.

Z uwagi na zawartość flawonoidów działa wspomagająco dla układu krwionośnego i odpornościowego.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie szalotka.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-02-08, GAT-13913
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-04




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.