Szczaw gajowy

Szczaw gajowy (Rumex sanguineus)

© etfoto – stock.adobe.com

Szczaw gajowy (Rumex sanguineus) to gatunek wieloletniej rośliny z rodziny rdestowatych. To jadalna roślina o leczniczych właściwościach.

Występowanie i środowisko PL

Szczaw gajowy występuje w Europie, Azji i Afryce. Rośnie w zaroślach i w lasach, w miejscach wilgotnych, przy drogach, nad wodami, zwykle w miejscach zacienionych.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od czerwca do początku września.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-100 cm.

Łodyga jest bardzo często czerwono nabiegła, rozgałęziona, żebrowana, z liśćmi jedynie u jej podstawy.

Liście są duże,, o długości od 5 do 20 cm, lancetowate lub podługowatolancetowate, całobrzegie lub delikatnie faliste brzegiem. Blaszka również bywa pofałdowana. Nerwy czerwone, blaszka zielona.

Kwiaty są zebrane w wiechę na szczycie łodygi.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Kwitnie szczaw gajowy.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Beata Grabowska, Tomasz Kubala – Encyklopedia bylin t. I i II, ISBN 978-83-7506-845-0, Zysk i S-ka 2011

© medianauka.pl, 2024-12-27, GAT-4636




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.