Szczaw zwyczajny

Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa)

© Simone – stock.adobe.com

Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) to gatunek byliny z rodziny rdestowatych o leczniczych właściwościach. To roślina jadalna i przyprawowa, uprawiana jako warzywo. Surowcem są liście i korzenie.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten dziś występuje na całym świecie, ale pierwotnie występował w Palearktyce. Rośnie na łąkach, przy drogach. W Polsce występuje na terenie całego kraju. Preferuje gleby żyzne, bogate w azot.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od maja do początku sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-100 cm.

Łodyga jest wzniesiona, rozgałęziona dopiero w części kwiatostanu.

Liście odziomkowe są jajowato-podługowate, jajowato-lancetowate, ogonkowe, u nasady z klapami skierowanymi w dół, 2-4 razy dłuższe niż szerokie. Liście w górnej części lancetowate, zaostrzone, niemal siedzące.

Kwiaty są zebrane w luźny, bezlistny kwiatostan, szypułki czerwonawe, nie są zróżnicowane na kielich i koronę, o zielonkawoczerwonym okwiacie.

Owoc niewielki orzeszek z trzema skrzydełkami.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Kwitnie szczaw zwyczajny.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Zbigniew Nawara – Rośliny Łąkowe, ISBN 978-83-7763-234-5, Multico Oficyna Wydawnicza 2012
  • Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN

© medianauka.pl, 2020-03-10, GAT-4623
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-28




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.