Tilapia nilowa
© puthuchon – stock.adobe.com
Tilapia nilowa (Oreochromis niloticus) to gatunek ryby z rodziny pielęgnicowatych. Ma wygrzbiecone ciało o krępej budowie. Głowa jest dość duża. Tilapia ma pojedynczą, długą płetwę grzbietową. Płetwy piersiowe mają duże rozmiary. Ciało srebrzyste po bokach, oliwkowozielone z wierzchu, spód jaśniejszy. W okresie rozrodczym boki i brzuch samca są różowawe, a płetwy czerwone.
Występowanie i środowisko
Naturalny obszar występowania to Afryka, Półwysep Arabski, Izrael. Występuje w Jeziorze Tyberiadzkim, gdzie jest czasem nazywana rybą św. Piotra. W celach hodowlanych, a także akwarystycznych została introdukowana w Europie i Ameryce Północnej, a także innych rejonach Azji. Dziś prawdopodobnie w Polsce nie występuje. Występuje w rzekach i jeziorach.
ryba słodkowodna
Morfologia i anatomia
Tilapia nilowa osiąga 50 cm długości ciała. Nie przekracza 1,5 kg wagi ciała.
Pożywienie
To ryba wszystkożerna.
Rozmnażanie
Młode stają się dojrzałe płciowo już w pierwszym roku życia. Samica składa ikrę do dołka wykopanego w dnie. Jaj pilnuje samiec.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Nie ma ochrony w Polsce na ten gatunek. Nie można nim zarybiać otwartych zbiorników.
Pokrewne gatunki ryb
© medianauka.pl, 2016-09-03, GAT-4219