Trufla letnia

Trufla letnia (Tuber aestivum)

© Comugnero Silvana – stock.adobe.com

Trufla letnia (Tuber aestivum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny truflowatych, jednego z najcenniejszych grzybów w kuchni.

Występowanie i środowisko

Występuje na południowym-zachodzie Europy w lasach liściastych. Niegdyś gatunek występował także w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki zbiera się od czerwca do grudnia.

Morfologia i anatomia

Owocniki czarne, bulwiaste, podziemne, pokryte piramidkowymi guzkami. Średnica wynosi 2-7 cm.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Do poszukiwania trufli używano niegdyś świń, które z łatwością znajdowały je w lesie. Dziś używa się raczej do tego celu psów.

Ten gatunek trufli jest mniej smaczny od trufli piemonckiej (białej) i trufli perygordskiej (czarnozarodnikowej).

Trufle w Polsce są bardzo rzadko spotykane. Do najczęściej notowanych w Polsce gatunków trufli należy trufla wgłębiona (Tuber mesentericum).

Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Okres zbioru trufli letniej.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, 2021-02-22, GAT-639033




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.