Truskawka

Truskawka (Fragaria ×ananassa)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Podgląd
Zobacz wszystkie zdjęcia.
Liczba dodatkowych zdjęć: 4.

Truskawka (Fragaria ×ananassa) to bylina z rodziny różowatych, powstała z krzyżówek poziomki wirginijskiej i chilijskiej. To roślina uprawiana powszechnie dla smacznych owoców. Roślina ta przypomina bardzo poziomkę. Znamy wiele odmian truskawek, w tym pnące i zwisające.

Wybrane odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody

Truskawka występuje głównie w uprawach, jednak spotkać też można truskawki dziko rosnące - to uciekinierzy z upraw. Truskawka wymaga gleby żyznej, o obojętnym odczynie, przepuszczalnej, dość wilgotnej i stanowiska dobrze nasłonecznionego. Uprawy truskawki prowadzi się na całym świecie.

Kwitnie w okresie od maja do czerwca, przy czym niektóre odmiany aż do września.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15-45 cm.

Liście są z wierzchu ciemnozielone, połyskujące i nagie.

Kwiaty są białe, duże.

Owoc jest duży, czerwony, złożony i bardzo smaczny, mięsisty, może osiągać wagę nawet 10 dkg. Mięsista cześć to rozrośnięte dno kwiatowe. Owocami w rzeczywistości są orzeszki rozmieszczone na powierzchni truskawki.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Truskawkę uzyskano w Europie w 1712 roku.

W 100 g truskawek zawartość kalorii wynosi zaledwie 29 kcal.

Rocznie na świecie zbiera się 4 miliony ton truskawek. Polska jest jednym z czołowych producentów tych owoców (pierwsza dziesiątka).

Przepisy kucharskie


Zbiory i zastosowanie

Truskawka to powszechna roślina uprawna dla wyjątkowo smacznych owoców zawierających antocyjany, fosfory, żelazo i witaminy C, A, B. Truskawki najlepiej spożywać na surowo. Wytwarza się też z nich dżemy, konfitury, soki i mrożonki.

Wysuszone liście mogą być zaparzane w formie herbaty.

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie truskawka.

Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn obojętny lub lekko kwaśny.
pH 5.5-6.5
Właściwości glebyGleba lekka, przepuszczalna, przewietrzona, próchnicza.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieTruskawki najlepiej zmianować co roku, góra co trzy lata i stosować 3-5 lat przerwy.
Czas uprawyWieloletnia.
NawożenieObornik w ilości 5 kg/m2, kompost, wzbogacamy humusem podczas wzrostu. Nawożenie robimy na przełomie lipca i sierpnia.
PodlewaniePodczas suszy podlewamy najlepiej kropelkowo.
StanowiskoNasłonecznione, osłonięte od wiatru.
RozstawaTruskawki sadzimy co 25-35 cm w rzędach w odstępach 40-60 cm.
Uprawa doniczkowaTak.
RozmnażaniePrzez sadzonki dobrej jakości lub we własnym zakresie poprzez ukorzenianie pędów bocznych. Sadzonki sadzimy od lipca do sierpnia, rano lub wieczorem i obficie należy je podlać.
Choroby i szkodnikiKorzeniak szkodliwy, szara pleśń, zgnilizna korony truskawki, mączniak prawdziwy, mszyce, przędziorki, kwieciak malinowiec, zwójka truskaweczka, ślimaki.
Dodatkowe informacjeGlebę mulczujemy liśćmi, trocinami lub korą zmieloną. W maju wykładamy słomę, siano. Rozłogi, szczególnie w 2 i 3 roku uprawy usuwamy, inaczej plony będą słabsze.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001

© medianauka.pl, 2018-02-28, GAT-5186
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-02




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.