Tur leśny
Rasa bydła o cechach wymarłego tura. © itsajoop – stock.adobe.com
Tur (Bos primigenius) to wymarły gatunek ssaka z rodziny krętorogich. Tur jest przodkiem bydła domowego. Barwa sierści ciemnobrunatna. Wzdłuż grzbietu biegła jaśniejsza linia. Jaśniejsze włosy znajdowały się też na wierzchu głowy. Samiec był większy, masywniejszy i mocniej zbudowany do samicy. Rogi ostre, skierowane w bok i do przodu. Ich długość wynosiła do 78 cm, samic do 55 cm.
Występowanie i środowisko PL
Ssak ten żył w lasach na obszarze Europy, Azji i Afryki.
Tryb życia i zachowanie
Tur był aktywny za dnia.
Morfologia i anatomia
Długość ciała wynosiła około 320 cm, ogona 1,4 m. wysokość w kłębie wynosiła 190 cm.
Pożywienie
Tur zjadał liście drzew, trawy, żołędzie.
Rozmnażanie
Byki walczyły o samice. Samica rodziła zwykle jedno cielę.
Ochrona i zagrożenia EX
Gatunek ten jest całkowicie wymarły.
Ciekawostki
Tury żyły w Polsce jeszcze dość powszechnie na Mazowszu w XIV w. Ostatni rodzimy tur padł w Puszczy Jaktorowskiej w 1627 roku.
Zdjęcie przedstawia rasę bydła domowego, którą uzyskali niemieccy przyrodnicy o nazwisku Heck, która posiada wiele cech wymarłego tura.
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Bos namadicus Falconer, 1859
- Bos mauretanicus Thomas, 1881
Pokrewne gatunki ssaków
- jak zwyczajny (Bos grunniensis)
- gaur indyjski (Bos gaurus)
- bydło domowe, tur europejski (Bos taurus)
- banteng azjatycki (Bos javanicus)
- zebu (Bos indicus)
Powiązane quizy
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
- Alfred Brehm – Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
© medianauka.pl, 2019-12-26, GAT-624211
Data aktualizacji artykułu: 2022-05-25