Tykwa pospolita, kalebasa

Tykwa pospolita, kalebasa (Lagenaria siceraria)

© Cristina Ionescu – stock.adobe.com

Tykwa pospolita, kalebasa (Lagenaria siceraria) to gatunek jednorocznych rośliny, pnącza z rodziny dyniowatych. Pachnie piżmem. Młode owoce spożywa się jako warzywo.

Występowanie i środowisko

W naturze tykwa rośnie w Azji i Afryce w rejonach tropikalnych.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość 10 metrów.

Łodyga jest rozesłana, wspinająca się.

Liście są sercowate u nasady, duże, o średnicy do 14 cm.

Kwiaty są białe, duże. Kwiaty żeńskie dwa razy mniejsze od męskich.

Owoc to jagoda o zmiennym kształcie, często gruszkowaty, duży (nawet 1 m) łupina drewnieje, licznych nasionach, gąbczastym miąższu.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Z dojrzałych owoców wytwarza się naczynia. To tak zwane kalebasy.


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-15, GAT-697410




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.