Tykwa pospolita, kalebasa

Tykwa pospolita, kalebasa (Lagenaria siceraria)

© Cristina Ionescu – stock.adobe.com

Tykwa pospolita, kalebasa (Lagenaria siceraria) to gatunek jednorocznych rośliny, pnącza z rodziny dyniowatych. Pachnie piżmem. Młode owoce spożywa się jako warzywo.

Występowanie i środowisko

W naturze tykwa rośnie w Azji i Afryce w rejonach tropikalnych.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość 10 metrów.

Łodyga jest rozesłana, wspinająca się.

Liście są sercowate u nasady, duże, o średnicy do 14 cm.

Kwiaty są białe, duże. Kwiaty żeńskie dwa razy mniejsze od męskich.

Owoc to jagoda o zmiennym kształcie, często gruszkowaty, duży (nawet 1 m) łupina drewnieje, licznych nasionach, gąbczastym miąższu.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Z dojrzałych owoców wytwarza się naczynia. To tak zwane kalebasy.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2024-07-15, GAT-697410
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-14




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.