Tykwa pospolita, kalebasa
![Tykwa pospolita, kalebasa (Lagenaria siceraria)](biologia/grafika/rosliny/tykwa-pospolita.jpg)
© Cristina Ionescu – stock.adobe.com
Tykwa pospolita, kalebasa (Lagenaria siceraria) to gatunek jednorocznych rośliny, pnącza z rodziny dyniowatych. Pachnie piżmem. Młode owoce spożywa się jako warzywo.
Występowanie i środowisko
W naturze tykwa rośnie w Azji i Afryce w rejonach tropikalnych.
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Osiąga długość 10 metrów.
Łodyga jest rozesłana, wspinająca się.
Liście są sercowate u nasady, duże, o średnicy do 14 cm.
Kwiaty są białe, duże. Kwiaty żeńskie dwa razy mniejsze od męskich.
Owoc to jagoda o zmiennym kształcie, często gruszkowaty, duży (nawet 1 m) łupina drewnieje, licznych nasionach, gąbczastym miąższu.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Z dojrzałych owoców wytwarza się naczynia. To tak zwane kalebasy.
Parametry
![biały kwiat](biologia/grafika/rosliny/inne/kafel-bialy-kwiat.gif)
roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
- cukinia (Cucurbita pepo var. giromontiina)
- dynia zwyczajna (Cucurbita pepo)
- ogórek (Cucumis sativus)
- melon (Cucumis melo)
- ogórek kiwano, ogórek afrykański (Cucumis metuliferus)
- przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata (Momordica charantia)
- dynia olbrzymia (Cucurbita maxima)
- harbuźnik kolczasty (Sicyos angulatus)
- dynia figolistna (Cucurbita ficifolia)
- gąbczak kanciasty, trukwa ostrokątna (Luffa acutangula)
- przestęp biały (Bryonia alba)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-15, GAT-697410