Uszak bzowy, ucho bzowe
© JRG – stock.adobe.com
Uszak bzowy, ucho bzowe (Auricularia auricula-judae) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny uszakowatych. Nie wydziela zapachu. Smak mdły.
Występowanie i środowisko PL
Wyrasta z żywych i martwych gałęzi najczęściej bzu czarnego, ale nie tylko. Preferuje drzewa porastające brzegi wód.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od sierpnia do marca.
Morfologia i anatomia
Owocnik czerwonawy, brązowy, ma kształt ludzkiego ucha. są miseczkowate lub muszlowate. Ma 3-12 cm szerokości i do 7 cm wysokości. Trzon bardzo krótki lub niewidoczny. Wierzch aksamitny. Wnętrze to warstwa zarodnikonośna. Miąższ czarny lub brązowy, galaretowaty.
Rozmnażanie
Wysyp biały.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Uszaki bzowe są hodowane w Azji na masową skalę. To między innymi słynne chińskie grzybki lub chińskie muchomory. To przysmak chiński i japoński. Służy jako przyprawa.
Cechy
lasy liściaste
gatunek jadalny
saprofit
grzyb pasożytniczy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników ucha bzowego. |
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hanna Kwaśna, Piotr Łakomy – Poradnik leśnika - Atlas hub, 978-83-7763-336-6, Multico 2015
© medianauka.pl, 2021-03-01, GAT-639038