Uszak bzowy, ucho bzowe

Uszak bzowy, ucho bzowe (Auricularia auricula-judae)

© JRG – stock.adobe.com

Uszak bzowy, ucho bzowe (Auricularia auricula-judae) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny uszakowatych. Nie wydziela zapachu. Smak mdły.

Występowanie i środowisko PL

Wyrasta z żywych i martwych gałęzi najczęściej bzu czarnego, ale nie tylko. Preferuje drzewa porastające brzegi wód.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od sierpnia do marca.

Morfologia i anatomia

Owocnik czerwonawy, brązowy, ma kształt ludzkiego ucha. są miseczkowate lub muszlowate. Ma 3-12 cm szerokości i do 7 cm wysokości. Trzon bardzo krótki lub niewidoczny. Wierzch aksamitny. Wnętrze to warstwa zarodnikonośna. Miąższ czarny lub brązowy, galaretowaty.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Uszaki bzowe są hodowane w Azji na masową skalę. To między innymi słynne chińskie grzybki lub chińskie muchomory. To przysmak chiński i japoński. Służy jako przyprawa.

Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit
grzyb pasożytniczy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

    Okres występowania owocników ucha bzowego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Hanna Kwaśna, Piotr Łakomy – Poradnik leśnika - Atlas hub, 978-83-7763-336-6, Multico 2015

© medianauka.pl, 2021-03-01, GAT-639038




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.