Wieruszka zatokowata, dzwonkówka trująca

© Ionescu Bogdan – stock.adobe.com
Wieruszka zatokowata, dzwonkówka trująca (Entoloma sinuatum) to gatunek silnie trującego grzyba z rodziny wieruszkowatych. Pachnie mąką, ma łagodny, mączny smak. To największy przedstawiciel rodzaju.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie w lasach liściastych najczęściej pod bukami i dębami na wapiennym lub gliniastym podłożu. Preferuje tereny suche.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od czerwca do września.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 6-20 cm średnicy.
Kapelusz przyjmuje różne barwy, od białawej, ochrowej, czerwonawej do szarobrązowej. Jest skórzasty, lśniący. Kształt najpierw półkulisty, potem wypukły i płaski. Brzeg u młodych owocników podwinięty, a u starszych falisty.
Blaszki żółte, z wiekiem różowiejące.
Miąższ jest biały, mięsisty, gruby.
Trzon biały lub żółtawy.
Podobne gatunki
Podobny nieco do lejkówki mglistej.
Rozmnażanie
Wysyp różowawy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Powoduje ciężkie zatrucia, czasem prowadzące do śmierci.
Cechy
lasy liściaste

gatunek trujący

grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania w naturze owocników wieruszki zatokowatej. |
Pokrewne gatunki grzybów








Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Ewald Gerhardt – Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
© medianauka.pl, 2021-03-27, GAT-639394