Wierzba purpurowa

Wierzba purpurowa (Salix purpurea)

Okaz z Arboretum w Wojsławicach. © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Wierzba purpurowa (Salix purpurea) to krzew lub niskie drzewo z rodziny wierzbowatych, o czerwonych pędach, uprawiana na wiklinę. To roślina o leczniczych właściwościach.

Wybrane odmiany:

'Nana' - odmiana o kulistej koronie.

Występowanie i środowisko PL

Wierzba purpurowa występuje w Europie, w Azji i północnej części Azji. Gatunek introdukowano w Ameryce Północnej. Rośnie nad wodami, na mokrych łąkach, także w lasach. W Polsce to pospolita wierzba, głównie na niżu.

Kwitnie w okresie od marca do maja.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 2-6(10) m.

Liście są wąsko-podługowate lub odwrotnie lancetowate, w górnej części brzegiem piłkowane, u nasady całobrzegie, zielone z wierzchu, od spodu sinozielone. Osiągają długość od 4 do 12 cm. Ulistnienie naprzeciwległe.

Kwiaty żeńskie bez okwiatu tworzą kotki o długości do 5 cm.

Owoc to torebka z dwiema klapkami.

Nasiona wyposażone w puch.

Rozmnażanie

To roślina dwupienna i owadopylna.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Przy suszeniu liście czernieją.

To jedna z najważniejszych wierzb w wikliniarstwie.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie wierzba purpurowa.

Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiatżółty kwiat
Grupa

drzewo
krzew
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

leśne
łąkowe
Użytek

zioła
rośliny uprawne
roślina lecznicza

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina o leczniczych właściwościach.
Zastosowanie terapeutyczne
  • migrena, ból głowy
  • niestrawność
  • zapalenie stawów
  • ból mięśni
  • łuszczyca
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Kora wierzby jest stosowana z uwagi na zawartość salicyny w bólach pleców, stawów, z wyjątkiem reumatyzmu. Ma podobne działanie jak aspiryna.
Przyjmowana postać
  • ekstrakt, esencja
  • odwar
Przepisy zielarskieOdwar: korę wierzby (1 łyżeczka) gotujemy w 250 ml wody przez 10 minut, a następnie przecedzamy.
DawkowanieHerbata - szklanka 2-3 razy dziennie.
PrzeciwwskazaniaCzasem występuje reakcja alergiczna. Poza tym nie należy podawać wierzby dzieciom, kobietom w ciąży, karmiącym matkom.
SurowiecKora.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Leokadia Witkowska-Żuk – Rośliny leśne, ISBN 978-83-7073-359-9, Multico Oficyna Wydawnicza 2013

© medianauka.pl, 2018-10-16, GAT-14364
Data aktualizacji artykułu: 2020-03-15




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.