Wysyp zarodników

Purchawka
Zarodniki purchawki © kichigin19 - stock.adobe.com

Niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z grzybek kapeluszowym, czy blaszkowym, czy też jeszcze innym, każdy gatunek wytwarza zarodniki w rożnych kształtach i w różnych kolorach. Barwa zarodników jest szczególnie ważna przy identyfikacji gatunków blaszkowych, szczególnie u gołąbków.

Barwa zarodników ujawnia się dopiero na podłożu, na które wysypują się. Często jest to inny kolor niż barwa blaszek. Dodać należy, że zarodniki nie wysypują się z bardzo młodych owocników, gdyż nie zdążyły się jeszcze wykształcić. Z kolei u bardzo starych owocników czasem w ogóle już ich nie ma, gdyż zdążyły się rozprzestrzenić dookoła.

Jak można określić kolor wysypu? Ścinamy trzon przy kapeluszu, kładziemy kapelusz na białej kartce papieru, przykrywamy kloszem, aby ruch powietrza nie wpływał na ruch zarodników i zostawiamy tak przygotowany zestaw na kilka godzin.

Barwa wysypu była niegdyś jednym z podstawowych kryteriów klasyfikacji rodzin w systematyce grzybów.

Przykłady

Przykładowe kolory wysypów zarodników różnych grup grzybów.

Kolor wysypu zarodników Grzyby
biały
  • muchomory
  • gąski
  • grzybówki
  • lejkówki
  • czubajki
biały lub kremowy
  • opieńki
biały lub żółtawy, ochrowy
  • gołąbki
  • mleczaje
różowy
  • goryczak żółciowy
  • wieruszki
  • łuskowce
oliwkowobrązowy
  • podgrzybki
  • maślaki
  • borowiki
ciemnobrązowy
  • pieczarki
czarny, czarnobrązowy
  • czernidłaki



Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Ewald Gerhardt - Przewodnik. Grzyby, ISBN 83-7073-084-1, MULTICO 1995
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Aurel Dermek, Albert Pilat - Poznajemy grzyby, ISBN 83-04-02963-4, OSSOLINEUM 1988

© medianauka.pl, 2021-03-27, A-4004



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.