Zadarlica spiżarnianka
© J.C.Salvadores – stock.adobe.com
Zadarlica spiżarnianka (Pyralis farinalis) to gatunek motyla z rodziny omacnicowatych, jeden z najczęstszych szkodników żywności. Skrzydła brązowe z charakterystycznym rysunkiem, w którym znajdujemy ciemno i jasnobrązowe obszary oddzielone jasnymi liniami. Skrzydła drugiej pary są szarobrązowe z falistymi liniami. Motyl ten dość często unosi odwłok ku górze w spoczynku.
Występowanie i środowisko PL
Obecny na terenie całej Polski. Można go spotkać w przydomowych ogrodach, zakrzewieniach, zwykle w pobliżu zabudowań.
Tryb życia i zachowanie
Okres lotu trwa od maja do czerwca. To motyl o aktywności nocnej. Zimuje postać gąsienicy.
Morfologia i anatomia
Rozpiętość skrzydeł wynosi 19-32 mm.
Pożywienie
Gąsienice żerują na suszonych ziołach, ziarnach i przyprawach.
Rozmnażanie
W ciągu roku występują 2 lub 3 pokolenia. Rozwój może trwać nawet dwa lata. Gąsienice żerują grupowo w oprzędach.
Ochrona i zagrożenia
To szkodnik żywności w domowych spiżarniach.
Pokrewne gatunki owadów
- mklik mączny (Ephestia kuehniella)
- omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella)
- barciak większy (Galleria mellonella)
Powiązane quizy
© medianauka.pl, 2019-03-30, GAT-611088