Zadarlica spiżarnianka

Zadarlica spiżarnianka (Pyralis farinalis)

© J.C.Salvadores – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (2).

Zadarlica spiżarnianka (Pyralis farinalis) to gatunek motyla z rodziny omacnicowatych, jeden z najczęstszych szkodników żywności. Skrzydła brązowe z charakterystycznym rysunkiem, w którym znajdujemy ciemno i jasnobrązowe obszary oddzielone jasnymi liniami. Skrzydła drugiej pary są szarobrązowe z falistymi liniami. Motyl ten dość często unosi odwłok ku górze w spoczynku.

Występowanie i środowisko PL

Obecny na terenie całej Polski. Można go spotkać w przydomowych ogrodach, zakrzewieniach, zwykle w pobliżu zabudowań.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu trwa od maja do czerwca. To motyl o aktywności nocnej. Zimuje postać gąsienicy.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi 19-32 mm.

Pożywienie

Gąsienice żerują na suszonych ziołach, ziarnach i przyprawach.

Rozmnażanie

W ciągu roku występują 2 lub 3 pokolenia. Rozwój może trwać nawet dwa lata. Gąsienice żerują grupowo w oprzędach.

Ochrona i zagrożenia

To szkodnik żywności w domowych spiżarniach.

Pokrewne gatunki owadów




© medianauka.pl, 2019-03-30, GAT-611088
Data aktualizacji artykułu: 2025-01-10




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.