Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus)

© fotoknips – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia i filmy (3).

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny żagwiowatych. To przykład jadalnej huby. Ma kwaskowaty smak, gorzki u starych owocników.

Występowanie i środowisko PL

Spotykany dość często. Rośnie przede wszystkim na żywych drzewach liściastych (w tym owocowych), rzadko na iglastych. atakuje najczęściej kasztanowca, dęby, topolę, wierzbę, klon, olszę, orzech. Z drzew iglastych zaś najczęściej modrzew i cis.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od maja do listopada. To pasożyt ranowy, który wywołuje zgniliznę brunatną twardzieli i bielu.

Morfologia i anatomia

Owocnik pomarańczowo-żółty, młody intensywnie żółty, zwykle zbiorowy, złożony z wielu kapeluszy o szerokości 10-30 cm i grubości 2-5 cm. Brzeg falisty. Owocnik jest bocznie przyrośnięty do pnia. Trzonu brak. Stare osobniki białawe.

Pory są intensywnie żółte, drobne, okrągłe lub podłużne. Rurki bardzo trudno oddzielić od siebie.

Miąższ najpierw żółty, soczysty i miękki, u starych owocników korkowaty.

Podobne gatunki

Szczególnie młode osobniki trudno pomylić z innymi gatunkami z uwagi na intensywny, żółty kolor. Podobny do żółciaka brzoskwiniowego i wachlarzowca olbrzymiego.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Inne nazwy tego grzyba to: huba siarkowa, huba żółta, pieprznik siarkowy, płachcianka siarkowa, żagiew Rostafińskiego, żagwica siarkowa, żagiew topolowa.

Wystarczy kilka lat, aby huba ta zabiła żywe drzewo.

Osobniki w stanie surowym są trujące. Grzyb jest jadalny po ugotowaniu i dalszej obróbce, na przykład smażeniu. Owocniki starsze są niejadalne. Wodę po gotowaniu grzyba należy wylać.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb pasożytniczy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników żółciaka siarkowego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hanna Kwaśna, Piotr Łakomy – Poradnik leśnika - Atlas hub, 978-83-7763-336-6, Multico 2015
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014

© medianauka.pl, 2021-02-21, GAT-639032
Data aktualizacji artykułu: 2023-10-25




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.